Thursday, January 6, 2011

Intrebari elementare.

Stiu ca in ultima vreme ne-a prins flama cu politica ceva de poveste, si sincer nu-mi place. Mi se pare o pierdere de vreme. O consider sansa perfecta de a-ti irosi energiile si nervii cu ceva ce nu merita nici scuipatu’ nostru. Totusi, de-a lungu’ timpului mi-am pus cateva intrebari. Asa ca, ii intreb acuma pe cei care ne conduc tara in tihna de-acolo din Bucuresti, si nu numai. Daca esti sau ai fost vreodata politician, citeste intrebarile astea. Si nu-mi raspunde mie, ca n-am nevoie. Raspunde-ti tie. Ce-i aia negociere? Ce-i aia o discutie politica? Ce faceti la sedinte? Defapt voi beti cafele si povestiti bancuri, asa-i? Ce inseamna o hotarare de guvern? Ce inseamna democratie? Ce inseamna socialism? Ce inseamna liberalism? Ce inseamna taranism? Sau stai! Ca asta nu mai exista demult, pardon. Ce inseamna o majoritate parlamentara? Ce inseamna sa mergi in teren…ce faceti voi cand mergeti in teren? La partid ce faceti toata ziua? Ce povestiti o zi intreaga? Ce inseamna politica? Cand te numesti “un politician bun”? Nu-i un paradox sintagma precedenta? Cum va simtiti atunci cand aprobati o lege din care unii au de castigat si altii de suferit?  Dormiti linistiti noaptea? Ce inseamna o doctrina de partid? De ce trebuie ea respectata, chiar daca uneori incalca moralitatea? Cum va vin ideile cand dati o lege, stand pe buda? Este adevarat ca intre voi sunteti prieteni? Este adevarat ca uneori mai iesiti la cate un sprit sa puneti tara la cale, chiar daca sunteti in partide adversare? Politica n-ar trebui sa fie un sistem care sa puna in functiune o tara? De ce trebuie sa fii politician ca sa ajungi intr-o functie de conducere? Mai bine un vidanjor politician decat un economist anonim? De ce dureaza o discutie intre partide cate o saptamana? De ce va sustineti spatele unul altuia, chiar daca cel sustinut a facut o boacana? Voi de ce nu platiti in fata legii ca oamenii de rand? De ce promiteti marea cu sarea cand aveti nevoie de noi? De ce dureaza asa de mult de la promisiune pana la fapta? Ce-i aia reconciliere? Parca principiile unui partid trebuiau sa fie solide. Ce-s alea locuri eligibile? Ce-s alea indemnizatii? Ce-s alea cotizatii lunare? Chiar credeti ca lumea va alege pentru un carnat, un ghiozdan sau o umbrela cu insemnele partidului?
Si acum vom aunge la partea de final. Ganditi-va bine la intrebarile ce urmeaza. De unde aveti bani? Nu-mi spuneti ca din cotizatii, pentru ca din 50 de lei de caciula de-abia va platiti intretinerea prin sedii. In campania ce tocmai a trecut s-au produs obiecte publicitare stradala de milioane de euro. De unde aveti banii astia? Sa nu-mi spuneti nici ca din donatii. Nimeni nu-i cretin la cap sa doneze atatia bani. Cine doneaza, doneaza! Dar mult mai putin de-atata. Deci, de unde aveti banii? Si mai ales, ce faceti cu cei care va raman dupa alegeri? Mai am doua intrebari si gata. De ce sunteti asa de multi? Si mai ales, ce-i aia politica? Daca ne laudam intr-una ca vrem binele tarii, de ce mai exista si politica? Nu se bat cap in cap notiunile astea? Si va mai intreb o data: dormiti bine noaptea? Ca noi nu!


Articolul este preluat de pe Blogul lui Fratica , pe care vi-l recomand si voua, pentru ca spune foarte multe lucruri interesante. Stiu ca nu va convine ca nu e un articol gandit de mine, dar atata timp cat cred in el si mare parte din el era si in capul meu, nu cred ca ii mare bai. Oricum, treceti si pe la el, ca aveti ce vedea! Garanteaza Mihaita :)

14 comments:

  1. :(( crezusem ca tu ai scris. Dar e bine si asa.

    ReplyDelete
  2. Mi-as fi dorit sa fi scris eu, pentru ca e foarte bun articolul!

    Scuza-ma, te cunosc de undeva??

    ReplyDelete
  3. Mihaita, hai la scris pe blog.

    ReplyDelete
  4. De ce? :D

    O sa scriu cand o sa am ceva important de spus si cand o sa am impresia ca intereseaza pe cineva. Deocamdata cu tine pot vorbi pe mess sau la telefon :))

    ReplyDelete
  5. hmm cine ar fi crezut ca in ultima saptamana ( in putinul timp liber pe care il am ) o sa stau sa citesc blogul tau , coada -cap ...
    si ma bucur ca l-am citit ,sincer
    abia astept sa mai scrii ceva

    ReplyDelete
  6. Iti multumesc ca l-ai citit, sincer, dar o sa fiu nevoit sa te dezamagesc. Nu am mai scris de foarte multa vreme pe aici si nici nu cred ca o sa o mai fac prea curand. Sau poate o sa o fac, nu stiu. O sa vad.

    P.S.: Ne cunoastem?

    ReplyDelete
  7. se poate spune si asa ... din vederi ...mai multe :P

    ReplyDelete
  8. Huh? Ma sperii...
    Da-mi un buzz pe mess, ca nu am cum sa imi dau seama cine esti.

    ReplyDelete
  9. ah , nu asta era intentia :D
    pai nu trebuie sa-ti dai seama ;)

    ReplyDelete
  10. Serios, acum chiar m-ai facut curios!!! Cine esti?

    ReplyDelete
  11. nuu , pot sa nu-ti spun ?:D
    adica ,oricum mai mult eu te stiu pe tine :P

    ReplyDelete
  12. Bai, serios, acum esti chiar culmea :)))
    Da-mi add la mihaitasr, daca nu ma ai deja in lista, si spune-mi cine esti ~X(

    ReplyDelete
  13. heii nu te enerva , ca dupa ma supar ca ti-am dat comm :(
    o sa it dau add ...:-S ,

    ReplyDelete