Monday, April 26, 2010

Test cu Dacia Duster, in Maroc.

Desi poate parea ciudat, Marocul nu se deosebeste foarte mult de peisajul rural din Romania (fie ea de acum, sau din urma cu 20 de ani). De fapt pilotul de teste a simtit inca de la primul contact cu Duster acel fior din copilarie cand exersa primele trasee de off-road impreuna cu singurul partener de nadejde pe care-l putea gasi prin preajma, acel superb exemplar gri metalizat Dacia Break 1410. Se pare ca si noi, si marocanii, avem acelasi pamant prin iarba, aceleasi dealuri care merita calarite cu piciorul la blana, si aceeasi dragoste pentru a lasa pe orice macadam prindem dure de praf demne de piloti care se antreneaza pentru Paris - Dakar.
Dacia Duster este, din acest punct de vedere, cel mai asteptat automobil pe care-l scoate celebra companie din Romania.
Cum merge Duster? Pai, simplu. Merge aproximativ la fel de prost cum se vinde. Iar pentru cei care stiu cum se vinde, raspunsul este elocvent. Pentru cei care nu stiu cum se vinde, iata aici doua repere: Romania comandase pana ieri seara, inainte ca oamenii sa testeze efectiv masina, 700 de modele Duster, iar Franta a comandat, dupa primul week-end de lansare, de vineri pana luni, nu mai putin de 4.000 de modele Duster. Urmeaza Germania, dupa care va veni din spate tot restul mapamondului. Iar spre fericirea oamenilor de la Dacia, tot restul mapamondului se pare ca este de acord cu reteta Dacia de a face automobile, pentru ca din 2004 si pana acum Dacia a vandut in lume peste 1.200.000 de masini.
Revenind la oile noastre din Maroc (care, apropo, au picioare mult mai lungi si sunt mult mai slabe decat ale noastre), dupa primii zeci de kilometri cu Duster pentru fanul Dacia din mine lucrurile sunt absolut evidente. Proiectul va fi un succes de vanzari monstruos pentru categoria din care face parte. Nu numai ca Duster ofera spatiu interior de un SUV mediu, plus un sistem de tractiune integrala care poate scoate masina adanc in off-road, totul la un pret de intrare in categoria mini-SUV-urilor, dar pastreaza si toate celelalte atribute cu care mapamondul s-a obisnuit deja. Adica niste fiabilitate iesita din folosirea celor mai simple solutii posibile.
Spre exemplu, sistemul de tractiune integrala Nissan, folosit pe X-Trail sau Kangoo, este disponibil pe Duster - cel putin in primele echipari - fara toata electronica de rigoare. In plus, pentru ca masina are capacitati de trecere apreciabile (30 grade unghi de atac / 36 de grade unghi de fuga), o garda la sol de 210 mm si o greutate redusa, ea se poate arunca in off-road mult mai departe decat multe dintre SUV-urile cu care ne-am obisnuit in peisaj. In plus, Duster beneficiaza de cuplajul electromagnetic de pe Murano, care ofera performante crescute in off-road pe Duster tocmai pentru ca vine de pe o masina care este mult mai grea si unde are de munca mult mai mult decat pe Duster.
Asa ca dincolo de distractia Duster 4X2 care a dus unul din pilotii de la Top Gear Romania de la aeroport la traseul de off-road, work-shop-ul Duster 4X4 din Maroc a scos dintre dune un model Dacia care se descurca cu pante foarte abrupte si la coborare si la urcare (Duster 4X4 vine cu o cutie in 6 trepte modificata pentru ca treapta 1 sa permita rularea in off-road chiar si fara a apasa acceleratia, doar la relanti), se descurca fara probleme cu santuri care trebuie trecute cu cate o roata suspendata, si se mai descurca si cu singurul om de la Top Gear Romania a carui pasiune pentru off-road inseamna ca masina care circula pe dune trebuie sa lase in spate foarte mult praf.
Bine, bine, dar cum e merge? Surpriza maxima, desi ruleaza mai sus decat un Logan, sa zicem, Duster nu pare instabil pe curbe daca nu exagerezi la culme cu viteza. E drept ca directia e un pic moale, iar scaunele ar fi putut fi mai confortabile, dar pana si motorasul dCi de 85 de cai trage binisor in cuplu (chiar daca are 13.9 secunde 0-100) si nu genereaza la interior un zgomot deranjant. In interior zgomotele care se aud vin (cel mai probabil) de la chederul parbrizului, care scartaie probabil dupa toate incercarile la care a fost supusa masina fara nici un pic de mila. In spate nu stiu cum se sta pe bancheta, dar spatiu sigur este pentru 3 persoane.
In portbagaj inca nu s-a intrat, insa asta nu pentru ca acolo n-ar fi suficient spatiu, ci pentru ca imediat ce deschizi clapa pui mana pe mica panza care desparte spatiul din portbagaj, dupa care astepti instinctiv ca ea sa fie rulata inspre spate, ca la mai toate modelele break existente. Ei bine, surpriza, la Duster trebuie s-o mototolesti tu cu manutzele tale si s-o asezi intr-un locas special conceput, 20 de cm mai in spate.
La final, inainte ca pilotul sa-si adune toate fortele si sa se urce si in Duster 4X2 1.6 benzina, el mai zice doar atat, celor care au facut vreodata un comentariu negativ la preturile anuntate pentru Duster, care pleaca de la 10.500 TVA inclus pentru cel mai ieftin 4X2, trec prin 12.300 TVA inclus pentru cel mai ieftin 4X4, si se opresc undeva la 15.600 TVA inclus pentru Duster 4X4 Laureate. 90% dintre clientii Dacia au optat pentru versiunea de varf Laureate, 60% au optat pentru unul din cele doua motoare diesel (85 sau 110 cai), 40% au optat pentru ESP (250 de Euro in plus) si Pack Look (600 de Euro in plus), 60% dintre clienti au optat pentru o versiune 4X4, iar 20% dintre ei au optat pentru Pack Piele (PIELE PE DACIA! LA 400 EURO in plus).
P.S. Dupa toate aparentele si mai ales judecand dupa drumurile pe care am cocotat aici in Maroc acel Duster 4X2 dCi 85 de cai maro, a opta pentru sistemul de tractiune integrala in conditiile in care stii sigur ca nu te duci la munte pe drumuri forestiere e o prostie. Pentru ca Duster 4X2, cu garda la sol inalta, capacitatile de trecere bune si cauciucuri de iarna te poate scoate lejer din orice iarna bucuresteana. Nu crezi?
Baga ochiu' !



P.S.2: Am observat comentariile filmuletului, si parerile sunt impartite. Eu, personal, sunt de parere ca Dacia au facut o treaba foarte buna cu Duster. Ca design, cel putin, au facut un pas IMENS inainte! Nu se compara cu Logan! Eu am avut onoarea sa o vad pe strada, de 2 ori. Arata mult mai bine decat in filmulete.
Si oricum... 4x4 si piele, cine se astepta la asa ceva pe Dacia?
In cazul celor mai in varsta, ganditi-va cand a aparut dacia 1300, prin '70, in timp ce Mercedes aveau deja piele, motoare mari, si tot ce le mai trebuia. Cine isi imagina vreodata ca Dacia o sa se vanda in afara tarii? Cine se gandea ca Dacia o sa ajunga departe?
Mie, cel putin, imi place mult Duster si, daca as avea cash-caval, mi-as cumpara una. Acum ramane la aprecierea fiecaruia!

No comments:

Post a Comment